Конденз по стъклата

Конденз по стъклата

Добавен от: Димитър Меродийски, 08/09/2021 11:22

По принцип конденз може да се появи по повърхността откъм помещението на стъклопакета, съответно рамки на прозорци. Тогава се говори още за изпотяване или замъгляване на прозореца. Ако запечатате помещението с най-добрата дограма и няма климатик или парно, които да изсушават въздуха, не очаквайте, че влагата ще изчезне по магически път - тя задължително ще кондензира върху най-студената повърхност, т.е. стъклопакета. Проветрявайте, климатизирайте, поръчвайте съвременни обкови с микровентилация. При спазване на определени правила конденза може да се намали или изчезне:

  1. Да се проветряват повече помещенията, в които се образува конденз. Това обаче не бива да става чрез продължително проветряване.
  2. Проветряване чрез широко отворен прозорец спестява енергия и предотвратява появата на конденз и мухъл. Прозорците се отварят широко за около 5-10 минути, при изключено отопление, така че наситения с водна пара въздух се заменя с нов по-студен. Това трябва да се прави 2-3 пъти на ден.
  3. На помещенията от северната страна трябва да се обърне особено внимание, тъй като през зимата те изстиват по-бързо от южните. Добре е да се поддържат температури 17-18 градуса.
  4. Да се поддържат възможно най-малки температурни разлики между различните помещения в жилището.
  5. Препоръчително е сутрин помещенията да се проветряват поне 20 мин. и след отваряне на прозорците да се осигури непрекъснато отопление.
  6. Кондензът може да се избегне и чрез промяна на потока на топлия въздух.
  7. При липса на отоплително тяло ситуацията става благоприятна за образуване на конденз и мухъл.
  8. По възможност да се поддържа относително еднаква температура през цялото денонощие.